• images/stories/header/sepokt/left/HC04.jpg
  • images/stories/header/sepokt/left/HC02.jpg
  • images/stories/header/sepokt/left/HC05.jpg
  • images/stories/header/sepokt/left/HC06.jpg
  • images/stories/header/sepokt/left/HC03.jpg
  • images/stories/header/sepokt/left/HC07.jpg
  • images/stories/header/sepokt/left/HC01.jpg
  • images/stories/header/sepokt/center/DSC_0187.jpg
  • images/stories/header/sepokt/center/DSC_0084.jpg
  • images/stories/header/sepokt/center/DSC_0202.jpg
  • images/stories/header/sepokt/center/DSC_0066.jpg
  • images/stories/header/sepokt/center/DSC_0197.jpg
  • images/stories/header/sepokt/center/DSC_0059.jpg
  • images/stories/header/sepokt/right/1564657347-1564657348-org.jpg
  • images/stories/header/sepokt/right/1574533141-1574533142-org.jpg
  • images/stories/header/sepokt/right/1574530893-1574530894-org.jpg
  • images/stories/header/sepokt/right/1564654157-1564654158-org.jpg

Find det nærmeste havecenter

Hos vores medlemmer kan du være sikker på et stort udvalg af planter i høj kvalitet, spændende tilbehør til hus og have, specialiteter og nyheder – ledsaget af gode råd og udsøgt service af fagfolk.


Klik her for at søge efter dit nærmeste havecenter.


23. marts 2016

Quinoa dyrkning på danske marker – og som hobbyplante?

Vegetarisk kaviar? Hvad er nu det for noget? Ja, du har måske allerede spist de små sorte eller røde runde korn, som er supersunde og et godt alternativ til bl.a. kød og brød. Nogle betragter nærmest quinoa som det sundeste planteprodukt, som overhovedet findes.

Det 15% høje proteinindhold og indholdet af aminosyrer, som kroppen har brug for, erstatter meget af det, som kød tilbyder. Dertil kommer, at quinoa har et højt jernindhold og er glutenfrit.

dh nyhedsbrev201603 quinoa

Sydamerikansk afgrøde

Quinoa har været dyrket i Sydamerika i 3 – 4000 år, men er stærkt på vej i flere europæiske lande. Siden 1990 har danske forskere og landmænd arbejdet med at tilpasse quinoaen til det danske klima, og nu synes flere forhindringer at være ryddet af vejen, så planterne kan dyrkes udenfor Andesbjergenes særlige klima. Svend-Erik Jacobsen fra Københavns Universitet høstede de første quinoafrø i juleferien, man har gennem krydsningsarbejde nu sorter, der kan høstes i slutningen af august måned.

Fra 2016 kommer quinoaen for første gang i spil som kommerciel afgrøde i Danmark. Torsten Wetche er landmand og havde sidste år et godt resultat af sin prøvedyrkning. ”Quinoa vokser utroligt langsomt i starten, så det gælder om at holde ukrudtet nede den første måned, hvor planten stort set kun producerer rødder”, fortæller han. Landmændenes bekymring ligger i, om der er afsætning nok på det danske marked.

Aurion er klar

Bageriet Aurion har en glutenfri afdeling og er helt klart interesseret i at få dansk dyrket quinoa i deres sortiment. Prisen er i øjeblikket temmelig høj, men med årene vil dyrkningen blive mere effektiv og prisen vil finde sit leje. Aurion køber p.t. sin quinoa i Sydamerika, men forudser et behov for 20 – 30 tons danske produceret quinoa om få år. Både i Holland, Frankrig og England arbejder landmænd med quinoa og afgrøden får meget stor opmærksomhed.

Navnesorter

Svend-Erik Jakobsen har forædlet tre sorter af quinoa, men de er endnu ikke navnebeskyttet ud over en registrering hos NaturErhvervsstyrelsen i hans navn.

Det latinske navn er Chenopodium quinoa og planten bliver omkring 1 m høj. Bladene er spiselige og frøstanden høstes, når alle bladene er faldet af om efteråret. Quinoa er relativt tørketålende.

Hvis udviklingen fortsætter i samme positive retning, vil mange haveejere også selv dyrke den meget supersunde quinoa – i hvert fald dem, der bor på stenbroen….

p.s. man skal høste frø fra ca. 10 quinoa planter for at få ca. ½ kg.