Eventyrlig have vinder Dansk Landskabspris 2023
H.C. Andersens Have af MASU Planning er vinder af Dansk Landskabspris 2023. Prisen er på 50.000 kroner og uddeles af Danske Arkitektvirksomheder, Park- og Naturforvalterne og Danske Landskabsarkitekter.
MASU Planning vinder Dansk Landskabspris 2023 for H.C. Andersens Have, der ligger i hjertet af Odense.
Michael Thouber, direktør for Kunsthal Charlottenborg, indledte prisoverrækkelsen med at fremhæve, at god landskabsarkitektur har mange af de samme kvaliteter som et godt kunstværk; Den er nytænkende, den er båret af en stærk idé, den er æstetisk og den sætter fantasi og refleksioner i gang. Samtidig med at landskabsarkitekturen tjener en konkret funktion.
H.C Andersens Have er Odenses nye åndehul
I år er det 11. gang, at Dansk Landskabspris uddeles af Park- og Naturforvalterne, Danske Arkitektvirksomheder og Danske Landskabsarkitekter. Juryen, der består af en repræsentant for hver af de tre organisationer samt to uvildige medlemmer, fremhæver, at de rekordmange indstillinger til årets pris er de stærkeste i Dansk Landskabspris historie. Derfor har det været svært at vælge mellem de fire eksemplariske og værdiskabende finalister, hvoraf H.C. Andersens Have blev kåret som vinder.
Steen Himmer, landskabsarkitekt MPN i Gladsaxe Kommune og repræsentant for Park- og Naturforvalterne, er talsperson for juryen og fortæller om baggrunden for H.C. Andersens Have som vinder af Dansk Landskabspris 2023.
”H.C. Andersens Have af MASU Planning er et sanseligt åndehul i byen, der med sin legende karakter virker dragende på både børn og voksne. Hvert haverum rummer en særlig stemning, hvor havens planter er nøje udvalgt med henblik på at skabe en rigdom af sanseindtryk, der sikrer et foranderligt udtryk gennem årstiderne. Haven understøtter på fineste vis oplevelsen af H.C. Andersens Hus, men fungerer også som et selvstændigt landskabsprojekt. Det er også positivt, at der er arbejdet med tiltag i forhold til vandopsamling og biodiversitet.,” fortæller Steen Himmer.
En stemningsfuldhed i H.C. Andersens ånd
Af juryens motivation for H.C. Andersens Have som vinder fremgår det blandt andet:
”Som i H.C. Andersens fortællekunst danner sansning af naturen, vejret og landskabet afsæt for nye eventyr i H.C. Andersens Have. Den grimme ælling mellem skræppebladene. Tommelise gemt i en yndefuld blomst. De fem indgange fra de omkringliggende gader er alle åbne og inviterer byens borgere og besøgende til at tage en grøn smutvej eller en pause fra hverdagens travlhed. Tilsammen fremstår bygningsanlæg og havearkitektur som en symbiose, der bidrager med nye markante, eksemplariske kvaliteter til området og skaber en stemningsfuld helhed helt i H.C. Andersens ånd.”
H.C. Andersens Have indgår i et levende samspil med H.C. Andersens Hus, der er udviklet af Kengo Kuma & Associates i samarbejde med Cornelius+Vöge Atelier for arkitektur, CW Arkitekter, lysdesigner Jesper Kongshaug, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma, samt med OK Nygaard som anlægsgartner.
Odense Kommune er bygherre på projektet.